Bali Film

Doktor Detroit

Doctor Detroit (1983)

2020. január 17. - zhwriter

A Blues Brothers, azaz Dan Aykroyd és John Belushi, a hetvenes évek végének egyik nagy párosa volt, utóbbi halála után Aykroyd egyedül volt kénytelen helyt állni. Számos sikerfilmben játszott később, de a Doctor Detroit volt az első, amelyben már szólóban volt főszereplő, barátja halála után egyfajta gyógyírként jött ez a forgatás. Ráadásul itt ismerte meg későbbi feleségét, Donna Dixont is.

A film maga amúgy habkönnyű vígjáték, mondhatni mese habbal, de ha ezt elfogadjuk, jó szórakozásban lehet részünk. Ne keressünk a történettel kapcsolatos ésszerű kifogásokat, mint például:
- ha a főszereplőnk, Cliff eddig egy visszahúzódó, az apja elvárásai szerint csak a munkájának élő ember volt, hogyan képes azonnal átváltozni dörzsölt fickóvá, aki egy bíróságot is lóvátesz?
- a város alvilágát irányító hölgy emberei a fegyvertelenül egyedül megjelenő Cliffet hogyhogy nem tudják lelőni, pedig sokan sokat lőnek rá? Szóval innen vette az ihletet a Rambo III? :)
- ez az egy spoileres lesz! Ha a végén a happy end gyanánt a város (azaz egy bálban megjelenő embersereg) utálkozva kiveti magából az eddigi főgengsztert (azaz fújolva elküldik a helyszínről), az azt jelenti, hogy ő azonnal elfogadja sorsát és visszavonul a bűnös üzletektől?
- ha az előbbi pontban említett verzió megtörténik, akkor az azt jelenti, hogy megszűnt a bűnözés?
Én anno még gyerekként láttam ezt a filmet először, akkor még valahogy könnyebben átsiklottam a fent említetteken, most már jóval szembetűnőbbek a hiányosságok.

Na jó, ennyit a kötözködésről. Hiszen mégis elkap a film hangulata, főleg a finálénál, ahol szembekerül a puccoskodó sznob értelmiségi társaság a bulizós harsány "utcaiakkal". Sokat lehet nevetni is, egy jó kis laza szórakozás. Még James Brown is játszik benne, saját magát alakítja a film végi buliban.
Az egyik főszereplő "lány" amúgy Fran Drescher, azaz A dadus tv-sorozat címszereplője. A 43. perc körül pedig felbukkan Lance Kinsey, azaz Proctor a Rendőrakadémiából Ő az egyik fickó az utcán, akinek Diavolo áradozik Dr. Detroitról. Másik kapocs a Rendőrakadémiához: a második részből a Pete Lassardot játszó Howard Hesseman játssza itt a léhűtő stricit, aki elverte a főnök pénzét, és tulajdonképpen elindítja az események láncolatát Cliff bepalizásával, azért, hogy ő vigye el helyette a balhét.

Az IMDb szerint amúgy a stúdió a Dr. Detroittól óriási sikert várt és Dan Aykroyd már írta is a második rész forgatókönyvét, csakhogy az első bukás lett, így nem készült több. Mindenesetre, a film végén beharangozó jelleggel említik a közelgő második részt, egy logo kíséretében. Ez jó poén: a nem sokkal előtte bemutatott Star Trek II: The Wrath of Khan mintájára készült, az alcím is majdnem ugyanaz: The Wrath of Mom. :)

70%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr515414136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása