Bali Film

Az álcázás mestere

The Master of Disguise (2002)

2021. február 01. - Bali Wolf

Magyarországon ügyesen álcázta magát anno ez a film, hiszen teljesen elkerülte a mozikat. Pedig a 40 milliós bevétel még nem számított orbitális buktának, de a film katasztrofális minőségét látva nincs több kétségem.

A legelején kiderül, hogy Adam Sandler produkciójáról van szó, ennek én megörültem, hiszen kedvelem a filmjeit. A főszereplő magyar hangja Csőre Gábor, tehát akár egy Sandler film is lehetne, de ennyire bugyuta karaktert szerintem még ő sem alakított, és ez nagy szó... Amikor persze Adam idiótára szokta venni a figurát, akkor sincs semmi baj, a rajongói befogadják a Sátánka, Hubie stílusú hősöket is, mert valahogy mégis mindig van bennük valami szimpatikus. Na ezt itt nem sikerült hoznia Dana Carveynak.

Ennek ellenére azonban ő a film egyetlen igazi értéke is, de ez csak eredeti hanggal derül ki. Hogy miért? Dana egy fenomenális paródiaművész, mondom ezt SNL-rajongóként is, hiszen az említett műsorban megannyi évadon át szórakoztatta a közönséget különböző vicces karaktereivel, az utóbbi években pedig stand-up előadásait promózva a különféle esti talkshow-kban általában remek paródiáit szokta megmutatni.

Ha magyar hanggal nézzük a filmet, igen gyorsan ellenszenvessé válik a főszereplő, és körülötte minden. Ha nem ismerném Carveyt máshonnan (és nem a Wayne világa filmekre gondolok, mert ott Garthként nem sokat mutathatott a tudásából), akkor végig sem szenvedtem volna a filmet.
Magyar szinkronnal tényleg szenvedés. Nem akarom bántani Csőre Gábort, mert fantasztikus szinkronhangnak tartom, de sajnos Carveyt ennyiféle eredeti hangból szinkronizálni neki is sok volt, sőt, szerintem senki nem tudta volna megoldani. Odatehették volna akár Éles Istvánt vagy Bagi Ivánt is, akik tényleg sok magyar híresség hangját tudják hajszálpontosan hozni, de ez nem sokat ért volna, ha pl. Al Pacinót, vagy Muppet Brekit kell utánozni. Nem jön át a poén.

Ráadásul, mint írtam, Carvey sajnos nem tudja megkedveltetni szereplőjét a nézővel, innentől kezdve pedig már veszett fejsze nyele az egész. Ha nem kedveljük a főszereplőt, nem fogunk drukkolni neki és nem fogjuk tudni befogadni az egyébként igen infantilis, helyenként rendkívül szexista vicceket.

Még szerencse, hogy alig több 70 percnél a film, majd egy majd 10 perces stáblista mellé benyomják a bakikat, valamint a kivágott jeleneteket, amik a bent maradtaknál is borzalmasabbak.
Sajnálom Dana Carveyt, mert ezzel a filmmel taccsra vágta a filmes karrierjét, és kicsit sajnálom a főgonoszt alakító Brent Spinert is, aki rendkívül kínos szerepet kapott, túltolt fingós poénokkal.

Aki kiváncsi, hogy mit tud Dana Carvey, az inkább keresse meg a '80-as/'90-es évek fordulóján futott Saturday Night Live évadokból (akár YouTube-on, hiszen remek jelenetek vannak fent ebből az érából is), vagy nézze meg néhány talkshow szereplését. De ha a Wayne világából szeretjük Garthként, akkor is érdemes az SNL-ben megmártózni, hiszen Wayne-ék is onnan indultak.

Az álcázás mesterét pedig jobb lesz elfelejteni.

10%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr316412354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása