Bali Film

Tango és Cash

Tango & Cash (1989)

2022. február 22. - Bali Wolf

Ebben a filmben minden tipikusan nyolcvanas évekbeli. Így kell stílusosan lezárni egy évtizedet! A kilencvenes évekbe való átmenetet egyedül Stallone haja képviseli.

Ez az akciómozi volt ugyanis a nyolcvanas évek legutolsó bemutatott filmje Amerikában. És még az is csak éppen hogy! Hiszen, a híresztelések szerint a balhés forgatás miatt csak "csisszre" lett kész a végső vágás, éppen a premier előtt.

Az említett évtized szerintem az akciófilmek aranykora. Legalábbis a számomra kedves stílusúaké mindenképpen. Ez a sérthetetlen izmos magányos akcióhősök korszaka, amelyben a rosszfiúkat csakis a kötelező egysoros poén után lehetett kiiktatni, szépen sorban a hierarchia szerint felfelé haladva. A főgonosznak és a legfőbb emberének mindig a legerősebb overkill járt. (Ebben szerintem a Rambo III a legerősebb.) A sérthetetlenség szabálya szerint a hős mindenkit egyből eltalál, őt viszont senki sem (legfőbb példák talán a Kommandó és az Amerikai nindzsa 1). A soha ki nem fogyó rosszfiúkról nem is beszélve, hiába lövik őket halomra, csak jön mindig egy-egy újabb adagnyi, amíg a főnökük megvan - lásd pl. Bosszúvágy 3, ahol a főgonosz rakétavetős kiiktatása után a még mindig rengeteg ellenség fogja magát és szó nélkül lelép.

A humor is természetes velejárója ezeknek a filmeknek, persze főleg az egysorosok miatt, de van, hogy a teljes sztori kicsit ellép ebbe az irányba, mint jelen filmünknél is, ami a producer érdeme. A film rendezője, valamint Stallone is komolyabbá akarta volna tenni a filmet, de szerencsére nem jártak sikerrel (a rendezőt ki is rúgták).

Tango és Cash két ellentétes stílusú szuperzsaru, és folyton civakodnak, ami remekül működik a filmben. A cselekmény meglehetősen lineáris, így már meg sem lepődtem, amikor egy ponton a volt főnökük odalép a főszereplőkhöz, és odaadja a címet, hogy hová menjenek a következő jelenetben. Ez persze fikarcnyit sem von le a mű élvezhetőségéből, igazi B-filmes szórakozást látunk, amely ráadásul több olyan mellékszereplőt is felsorakoztat, akik ebből az évtizedből ismerősek lehetnek. A hihetetlen állkapcsú Mániákus zsaru (Robert Z'Dar), vagy a lófarkas hajú Brion James, aki megannyi akciófilm rosszfiúja volt (még ha néha olyan bugyuta szerepre is volt kárhoztatva, mint az Árral szemben folyton Bruce Willisszel kötekedő zsaruja, akinek mindig kb. annyi volt a szövege a jeleneteiben, hogy "Mit keresel itt, Tommy?!").

Aki szereti a John nevű akcióhősöket, az 555-tel kezdődő telefonszámokat, és a finálék Indokolatlan Robbantásait, azoknak ez az akció-vígjáték KÖTELEZŐ. :)

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4217732924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása