Bali Film

Poseidon

Poseidon (2006)

2023. augusztus 28. - Bali Wolf

Egy újabb katasztrófafilm, ahol a műfaj inkább a végeredményt jelöli. Egy újabb lehetőség, amit feláldoznak a látvány oltárán.

Egymás után néztem meg újra ennek a történetnek az első, 1972-es, és harmadik, 2006-os feldolgozását, a két nagy hollywoodi filmverziót. Ég és föld, bár mindkettő a vízben játszódik. Már a játékidők különbsége is jelzés értékú, a régi kb. 105 perc, az újabb 89 a stáblistáig, de ebben már benne van a több, mint 2 perces bevezető képsor, amely teljes pompájában mutatja be a CGI-jal rajzolt monstrum hajót, amúgy szerintem tökéletesre csiszoltan. Először azt hittem, hogy vannak benne "igazi" részletek is, de csak a fedélzeten kocogó Josh Lucas volt eredeti, bár a karaktere már nem az. A mindent is legyőző akcióhős sajnos karizmával nemigen rendelkezik (szerintem), meg is kellett erőltetnem magam, mire eszembe jutott, miben is játszik még. A 2000-es évek Jai Courtney-je. Ezúttal lehet, hogy mondjuk nem rajta múlott, mert a figurájáról egyáltalán semmi nem derül ki. Ez egy darabig még izgalmas is lehet, hiszen itt ez az ember, egy titokzatos figura, vajon ki lhet ő? Talán a hajó tervezője? Vagy valami más titok lappan a háttérben? Nos, ha lappang is, akkor az végig rejtve marad. Titkot tartani azt jól tud az illető.

Így járt szinte az összes többi főszereplő is. Tökre örültem, hogy Richard Dreyfusst is láthatjuk, de az első megjelenésében kb. mindent meg is tudunk róla, amit hagynak. A film többi részében már ő is csak bio-kellék a látványosabbnál látványosabb menekülésekhez.
Kurt Russell és kis családja (lánya és annak titkos vőlegénye) kapja a legtöbb figyelmet, értük lehet a legjobban izgulni, bár a végkifejlet nem is lehetne egyértelműbb, főleg az Armageddonon edződött nézőnek.

Az eredetiben ráadásul a felvezetés is izgalmasabb volt. A kapitányt előre figyelmeztették, gondolkodtak a megoldásokon, csak nem jól oldották meg, így bekövetkezett a baleset. Ebben a változatban nincs is ott a kapitány, ha jól értettem ugyanis, akkor ő a bálteremben van. Sem a közelgő óriáshullámot nem látják a szupermodern hajó radarján, sem rádión nem kapnak vészjelzést. Viszont az egyik mellékszereplő "sejtelmesen" megjegyzi: "Nem érzitek? Valami nincs rendben." Aztán kinéznek az ablakon és meglátják, hogy jé, ott egy baromi nagy cunami. Nagyon gagyi ez a rész.

A második, amin nagyon röhögtem, amikor a főakcióhős (akit Josh Lucas "játszik"), egyszer csak fogja magát és leugrik a több emelet mélyen levő, lángok közt robogó vízfolyamba, hogy ússzon egy kicsit a másik oldalra, mert a kötelet, amin majd átcsúsznak a többiek, azt át kell vinni... :D Ekkor Kurt Russell karaktere félig csodálkozva, félig talán megbotránkozva csak ennyit mond: Úristen... Itt gondolom, a színész döbbent rá, hogy milyen filmet vállalt be. :D

De hogy pozitívat is mondjak: az 1972-es történetétől azért igyekeznek elrugaszkodni, mert mind a felfelé menekülés, mind a társaság összetétele teljesen más, újszerűen hat. Legalább az a kevés, amit kapunk, az nem a régiből van válogatva. A látvány pedig többnyire jó.
Úgyhogy legyen:

60%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8018202439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása