Bali Film

Poszeidon katasztrófa

The Poseidon Adventure (1972)

2023. augusztus 23. - Bali Wolf

A függetlenség napja óta sokan a látványorgiával azonosítják a katasztrófafilmeket, pedig sokkal fontosabb, hogy izguljunk a karakterekért, együtt lélegezzünk velük menekülésük közepette. Ezért is javasolnám ennél a filmnél ezt az eredetit, a 2006-os remake-jével szemben...

undefined

Ha a legjobb katasztrófafilmet kellene kiválasztanom, akkor vacillálnék a Pokoli torony és a Poszeidon katasztrófa között. Nálam mindkettő etalon. Míg előbbinél látjuk a mentőalakulat munkáját is, utóbbinál "csak" a bent rekedtek küzdelmes menekülésének izgulhatunk, de mégsem lesz kevesebb a film.

A sztori tulajdonképpen nem is lehetne lineárisabb: A-ból B-be kell menni, onnan C-be és így tovább. (Nem is véletlen, hogy időrendi sorrendben forgatták.) Közben versenyt futnak az idővel, ezt láthatjuk a különböző helyszínekre beszivárgó, majd bezúduló víztömeg láttán. Nemigen lehet leállni, de mégsem az a veszett hajcihő az egész, hiszen minden karakternek megismerjük a drámáját, a céljait, ahogy egy rendes történetben illik. Gene Hackman tiszteletese a főhős, aki igyekszik mindenkit megmenteni - hogy ez mennyire sikerül-e, azt tessék megtekinteni a filmben. Rajta kívül a másik badass szereplő Ernest Borgnine karaktere, kettejük között pedig végig ellentét feszül. Borgnine-t amúgy legtöbbször mindig idegeskedő embereket láttam eljátszani, itt is vártam, mikor robban, volt is ilyen. (Nálunk Balázs Péter ilyen a kabarékban :))

Ez az a fajta film, amit ha meglátok a tévében, odaszögez a képernyő elé, most is így történt, pedig éjfél körül kezdődött a film. Az utolsó harmadot már nem az éjjeli vetítéskor néztem meg, így sikerült egy másik szinkronnal befejezni, ami érdekes volt, mert Papp János már nem Hackman, hanem Borgnine magyar hangja volt :)

Ja, a sztori? Egy nagy óceánjárót felborít egy szökőár, majd a túlélők egy maroknyi csoportja megpróbál felfelé menekülni a fejtetőre állt hajóban, illetve ha úgy tetszik, "lefelé", hiszen az ideális esetben legalul fekvő gépházba kell jutniuk, mert most az van a legfeljebb. Annyira ötletes és (számomra) realisztikus az egész, hogy valamiért azt hittem, ez egy igaz történeten alapul, de igazából egy 1969-es regényen.

Van egy folytatása is, azt most nem néztem újra, inkább csak elolvastam a Wikipedián a sztoriját újra, ott a felborult hajóba direkt benne bele emberek, különböző dolgokat ellopni-elhozni...
A 2006-os lélektelen remake-ről pedig később értekezek!

Ezt bizony látni kell!

100%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3518199323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása