Bali Film

Valentin nap

Valentine's Day (2010)

2021. január 23. - Bali Wolf

Ez a film le sem tagadhatná, hogy üzleti érdekből készült. Sokan ezt tartják a címbéli ünnepről is, de itt és most fogadjuk el, hogy Amerikában ez egy fontos ünnep, legalábbis a filmek alapján nekem ez jön le. 2017-ben 18 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak Valentin-napi ajándékokra, ez az őrület ebben a filmben is látszik.


Az események ugyanis egy virágbolt körül forognak, legalábbis a tulajdonost játszó Ashton Kutcher történetszála, de valahogy minden kis sztori kapcsolódik egymáshoz - ahogy ezt már láthattuk a néhány évvel korábbi angol film, az Igazából szerelem esetében is. A receptet tehát onnan vették, ezt le sem tagadhatnák. Rengeteg A-listás sztárt összeboronáltak erre a filmre, meg is lett az eredménye a kasszáknál. Igaz, a kezdet érdeklődés villámgyorsan megcsappant (70%-os csökkenés a második hétvégén...), de a 110 milliós amerikai bevétel meggyőzte a producereket, hogy azonnal tető alá hozzanak egy hasonló filmet (majd később egy harmadikat is), amik nem folytatások, de ugyanezen a struktúrán alapszanak. A Szilveszter éjjel és az Anyák napja viszont nem hozta a várt bevételt, és ez valószínűleg ennek a filmnek a minőségén múlott.

A nézői csalódottságot amúgy nem értem. Egy alapvetően barátságos, kedves, sokszereplős romantikus filmről van szó, ami szerintem jó hangulatot áraszt. Igaz, vannak hibái is, de ezek bőven elsikkadnak a sok érdekes történet között.
Ami nem tetszett: néhány kínos (Ben Stiller filmjeit idéző) jelenetsor, pl. az Emma Roberts-féle sztoriban; ugyanitt furcsa volt nekem, hogy fűnek-fának világgá kürtöli a 18 éves pár, hogy ma fogják elveszíteni a szüzességüket. Jó, hogy sajtótájékoztatót nem tartanak. Valamint a sok történet közötti viszonylag gyors csapongás sem volt annyira jó, mindez a játékidő tartása miatt kellett (ami így is 2 óra feletti).

Amúgy a történetek, az angol példához hasonlóan többféle szerelmi szituációt ölelnek fel:

- Ashton Kutcher megkéri barátnője (Jessica Alba) kezét, de nem minden a tervei szerint alakul...
- Legjobb barátja, Jennifer Garner új pasijáról (Patrick Dempsey) kiderül, hogy nem is annyira őszinte, viszont a nap végére minden másképp alakul...
- Jennifer egy tanárnő, osztályában az egyik kisfiú szerelmes, de hogy kibe és végüli kinek ad ajándékot, az több fordulat után derül ki...
- A kisfiú bébiszittere Emma Roberts, aki diáklány és ezen a napon szeretné elveszíteni a szüzességét, de ezt nem szabad megtervezni, hiszen úgysem úgy alakul...
- Még a nagyszüleinek is elárulja, hogy mit tervez (Shirley MacLaine és a rendező összes filmjében játszó Héctor Elizondo), de ezzel felszakít egy évtizedek óta húzódó titkot....
- A nagypapa együtt néz egy filmet Topher Grace-szel, aki elmeséli neki, hogy új barátnőjéről (Anne Hathaway) kiderült, hogy telefonszexszel foglalkozik...
- Anne Hathawaynek közben egy másik, új állása lett titkárnőként, de oda is beviszi a telefonos munkát...
- Amiben tudtán kívül kisegíti új főnöke, Queen Latifah, aki egy vergődő focista ügynöke...
- A családra vágyó focistának sajtótájékoztatót szervez sajtósa, Jessica Biel, de vajon tényleg visszavonul?...
- Jessica Biel az egyik főnöke a tartalék sportriporternek (Jamie Foxx), aki elkezd érdeklődni, miért utálja a hölgy ennyire a Valentin-napot? (A másik főnök Kathy Bates)
- Eközben egy repülőúton hazafelé tart Bradley Cooper és Julia Roberts, két idegenként. A titokzatos férfi most szakított párjával, a titokzatos nő katona és hónapok óta csak erre az egy napra tudott hazajönni. Itt is nagy csavarok vannak.

Szóval sok fordulat van a filmben, szerintem nagyrésze meglepő. Rengeteg sztárt láthatunk, van, akit csak egy villanásnyira (Joe Mantegna A Keresztapa 3-ból és az általam nagyon kedvelt Pancserockból, itt mérges autóvezetőként).

A fent említett néhány kisebb hiba pedig szinte észre sem vehető, nem befolyásolja a film élvezetét, úgyhogy tényleg nem értem, miért nem tetszett annyira a nézőknek a "folytatásaival" együtt (érdekesség, a cikk írásakor mindhárom film 5,7/10 csillagon áll az IMDB-n).

Érdemes megnézni minden romantikus vígjáték rajongónak!

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6416400486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása