Bali Film

Bad Boys II: Már megint a rosszfiúk

Bad Boys II (2003)

2020. január 19. - zhwriter

8 év telt el az első rész óta, 2003-ban már jóval nagyobb sztár volt a két főszereplő, mint az előzményeknél. A büdzsé is szignifikánsan több lett, és ez meg is látszik a végeredményen. Michael Bay rendező stílusjegyei persze abszolút megmutatkoznak, a sok robbanással, meg az extrém kameramozgásokkal. A 2003-ban menő "átmegy a kamera minden vezetéken" típusú felvételek természetesen itt sem hiányoznak, akárcsak az ugyanekkor készült A texasi láncfűrészes remake-ből, ami szintén Michael Bay-termék (ő volt a producer). Ez egy idő után már nekem unalmas lett, sőt, mai szemmel kissé gagyinak tartom, de azt elfogadom, hogy 2003-ban a CGI már készen állt erre és ezt meg kellett mutatni a nagyközönségnek. (Talán akkor még nekem is tetszett.) Amúgy Bay cameózik is a filmben, Marcus le akarja foglalni a kocsiját, de az túl lassú lenne, így ejtik a dolgot. Lawrence nem tudta a forgatáson, hogy a rendező ül a kocsiban, nagy poén lett belőle. A következő felvételnél már le is tartóztatta Bay-t "filmek rendezéséért". Mintha előre megjósolta volna a Transformers-folytatásokat? :)

A főszereplőknél a leosztás nem változott: Will Smith a menő, gazdag, nők kedvence, mindent a legügyesebben megoldó szuperzsaru, Martin Lawrence a vicces társa, aki örökké mondogalódik, mert soha nincs semmivel sem megelégedve. Ha esetleg valami mégis tetszik neki, akkor foggal-körömmel ragaszkodik hozzá, de nem mindig jár szerencsésen: az új medencéi többször is belefolynak a tengerbe. A húgát elcsábította a társa, aki ráadásul fenékbe is lőtte szegény Marcust, szóval rájár a rúd rendesen, és emiatt végig zsörtölődik is, de mindezt olyan dumákkal adja elő, hogy abszolút szerethető karakter.

A sztori korrekt, jó ötletekkel - a főszál szerint pl. kipakolt holttestekbe rejtik a kábítószert és az ezért járó pénzt. Itt azonban kicsit megállnék, mert szerintem ez a leggyengébb pontja is a filmnek: túl meghökkentő és ez az eltelt évtizedek alatt számomra mit sem változott. A holttestekben való turkálás, a mellettük megbújás stb. már túl sok, nekem ez már túlmegy a jó ízlés határán. Anno 2003-ban 18-as karikával ment a film a moziban, teljes joggal. Mégis emlékszem, hogy a vetítésen az előttem lévő sorban max. 10 éves gyerekek is ültek...

De ha ezen túllendülünk, a többire nincs panasz, legalábbis részemről. Ez ugyanis a 140 perces játékidő vajmi kevés százalékát teszi ki. A remek dumák közül több is szállóige lett, akár a "kajálom a kopoltyúdat"-ra gondolunk, vagy a tuti mindenkinek eszébe jutó "Szúú-szááá" nyugtató beszédre. Utóbbi amúgy eredetiben "Whoosah".

Az akciójelenetek parádésak, a legemlékezetesebb a film eleje felé lezajló autópályás üldözés, amire a DVD extrái szerint rengeteget készültek, még számítógépes grafikával is lerajzolták előre a jelenetsort. Amit látunk, az nagy részben eredeti (!) felvétel, nagyjából csak plusz járművekkel kiegészítve az üldözést. A Will Smith vezette Ferrarin természetesen nem akartak egy karcolást sem ejteni, így ez néha csak utólag van odabiggyesztve.

A legnagyobb robbantás, azaz a főgonosz Tapia villájának elpusztítása is abszolút igazi felvétel, olyannyira, hogy nem egy díszletként felhúzott "3 falú" műházat látunk, hanem egy valódi villát, amit amúgy is le akartak rombolni, ez pedig kapóra jött a filmeseknek. Persze csak egy dobásuk volt a felvételre, de ezt jól megoldották. Ez az utolsó fél óra amúgy kicsit más irányba tereli a filmet, de nekem nagyon tetszett. Nem is tudom, hogy lehetne hívni, hiszen a 3. felvonás szokott lenni a nagy finálé a filmekben, de ez már az utána következő ráadás. Nagyon jó lett, és nem zavart, hogy emiatt még sokkal hosszabb lett a film. 140 perc persze egy kicsit sok, de inkább korábbi jelenetekből tudtam volna mit kivágni. Sebaj, azért nagyon jó lett a folytatás.

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3515416546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása