Bali Film

Wet Hot American Summer

(2001)

2019. április 08. - zhwriter

Ez az első film, aminek a magyar címét nem írom ki blog bejegyzés címként. Ugyanis a következőt sikerült kitalálnia a forgalmazónak: Gyagyák a gatyában, avagy tudom, kit fűztél tavaly nyáron. Ez pedig egy olyan ZS-- kategóriás borzalmat vetít elénk, amelyről tulajdonképpen szó sincs. Ez a film ugyanis egyfajta paródiája lehet a nyolcvanas évek bulizós filmjeinek, legalábbis én így néztem :) Az imdb-n mondjuk csak a Meatballs (Dilibogyók - Táborparádé) című korai Bill Murray sikert láttam relevánsnak ehhez a megjegyzésemhez, de annyi baj legyen, ez a film tiszta paródia. Abszurd, néha túljátszott, és annyira összevissza az egész, hogy nem volt unalmas.

Az összevisszaság alatt azt értem, hogy kb. 7-8 szálon fut a cselekmény. Illetve futnak a cselekmények, mert nem sok találkozási pont van, hacsak néhány szereplőt nem számítok bele, akik több sztoriban is benne vannak. A történetszálak között végig csak csapong a film, ettől kissé széteső, de egyben sokszínű is.
Az lerí, hogy kevés pénzből készült (Paul Rudd egy interjúban elmondta, hogy nem is biztos benne, hogy őt egyáltalán kifizették). Néha erre kicsit rá is játszanak, mintha direkt dilettáns módon akarnák elkészíteni. A legviccesebb példa erre, amikor az egyik szereplő megmenti a vízesés felé "száguldó" rafting csapatot. A mentésből semmit nem látunk, csak a drukkoló kollégáját.

Ami nem tetszett viszont, hogy néhány jelenet nagyon harsányan túl van játszva. Persze ez is az abszurditás része, de pl. a drogozós jelenet már sok volt benne.
A "pointless" történések is biztos kiverik sok nézőnél a biztosítékot, de én csípem az ilyesmit. Például, Paul Rudd szeretne pár percet egyedül tölteni Elizabeth Banksszel. Ezért a másik srác magukra hagyja őket. Oké, de mi szükség ehhez ruhástul belezuhannia a vízbe? Semmi értelme, de olyan jól csinálja a színész, hogy nagyon megnevettetett. :)

Amúgy az a víz nagyon hideg lehetett. Az időjárás ugyanis annyira kegyetlen volt a forgatáson, hogy szinte minden nap esett az eső (28-ból 23 napig) és hideg volt, a késő tavaszi időpont ellenére. Ez néha látszik is a filmen, pl. az egyik benti jelenetben az ablakon simán kivehető, hogy esik.
Ettől azonban az egész stáb közelebb került egymáshoz, együtt leültek sörözni és haverkodni. Amy Poehler elmondta, hogy még tüzijátékokat is eresztettek, aminek nem örült a hely tulajdonosa. Akinek mellesleg azt adták be, hogy itt egy családi vígjáték készül... Bradley Cooper pedig azt mondta, hogy a barátság, amit a filmen látsz a szereplők között, az igazi. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy 14 évvel később egy előzmény(!!!)-, majd egy folytatás minisorozatot is készítettek, amelyekhez mindenki visszatért a felnőttek közül.

60%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2914746013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása