Bali Film

Reszkessetek, betörők!

Home Alone (1990)

2019. január 08. - zhwriter

A kedvenc filmem. :) Színtiszta nosztalgia, szinte(?) minden mondatát betéve tudom. Nekem a legegyszerűbb párbeszéd is klasszikus idézetnek számít ebből a karácsonyi vígjátékból:

"Fuller, ne igyál annyi kólát!"
Azaz, "easy on the Pepsi!" - az első részben. A 2-ben a kis pisilőgép már Coca-Colát iszik :) Ha lett volna fulleres 3. rész, ott vajon mire vált át? RC kólára, amit már Stewie Griffin is utált? :) Amúgy lehetett volna Fuller is a Reszkessetek, betörők 3. főszereplője, mert John Hughes egy ideig kacérkodott a gondolattal, hogy a betörők most egy másik McCallister családhoz törnek be, Frank bácsiékhoz. De állítólag Kieran Culkin nem szerette volna a bátyja után elvállalni a főszerepet.

"Mondja, ez az izé ugye négykerék-meghajtásos?"
A film elején a kotnyeles szomszéd srác, Mitch Murphy az egyik kedvencem. Hasonlóan a Macaulay Culkin előző filmjében (Belevaló papapótló) alakított Miles-hoz, be nem áll a szája a kérdésekkel. Igaz, Miles legalább megvárta, míg Buck bácsi válaszol. Szegény Mitchre persze senki nem figyel, így hiába is várna választ az olyan fontos kérdésekre, mint például "mennyit fogyaszt ez a tragacs százon?"

"Szabad vagyook / I'm free!!!"
A Blu-Ray verzióban sajnos úgy újították fel a hangot, hogy szinte csak az egyértelmű párbeszédeknél emeltek át a magyar szinkronból. Emiatt Kevin önfeledt rohangászása közben nem a "Szabad vagyok, szabaaad!" mondat hallatszik, hanem bizony angolul az "I'm free!". A legutóbb a tévében is így láttam a filmet.

"Odafent ázik a kádban. Szól majd neked, ha befejezte!"
Érdekesség, hogy amikor Kevin mindenféle mocsadékot néz, azaz "A szennyes lelkű angyalok" gengszterfilmet (ami persze igaziból nem létezik, erre Seth Rogen nemrég csodálkozott rá, majd Macaulay Culkin válaszolt neki, hogy ő sem tudta anno), és szól a családjának: "Gyertek elő, ne hagyjátok!" - no ez csak nálunk van így, eredetileg nem mond semmit, hiszen épp most tolt be egy nagy kanál fagylaltot, amivel betegre zabálja magát.

"Á, ezek dalok? - Azok, azok..."
John Candy szereplésének is nagyon örülök, kedvenc komikusom. A jeleneteit 1 nap alatt vették fel - szó szerint, hiszen 23 órán át forgattak. Ennek nagy része sajnos nem került bele a filmbe, pedig még az előzetesben is van egy részlet, amikor azt mondja "Úgy érzem, ez lesz a legszebb karácsony!" A Büdgös (Bütykös?) Bogarakkal együtt utazó anyukát Catherine O'Hara alakítja, akivel Candy már a hetvenes években együtt játszott a kanadai SCTV szkeccs-sorozatban. Biztos jókat bolondoztak együtt a forgatáson.

"Roham indul! Harry!!"
Szerintem Marv az okosabbik a két betörő közül. Az első részben nem akar bemenni a házba, mert ott a gyerek. A második rész végén is érzi előre a vesztét, amikor a galambok közelednek, szól is társának, de az rá se hederít. Mindkét esetben Harry erősködése miatt buknak le. Marv amúgy majdnem visszatért a Mintamókus című filmben, ami a Reszkessetek... spin-offja lett volna. (De így, külön filmként is zseniális.) Joe Pesci is ideális választás amúgy Harry szerepére, bár szegénynek meggyűlt a baja a családbarát szövegekkel, bizony vissza kellett fogni a gengszerfilmeken edződött káromkodásokat.

"1..., B..., és negyedszer..."
Buzz remek mellékszereplő, a gonosz bátyó megkeseríti Kevin életét, de a filmek végén mindig megenyhül és békejobbot nyújt neki... a stáblistáig. :) Az őt alakító Devin Ratrayt öröm viszont látni olyan filmek kis szerepeiben, mint a Dennis, a komisz vagy a Csajok hajnalig.
Az idézettel utalnék a Reszkessetek... folytatásaira is:
- A 3. részt már nem vállalta egyik Culkin sem, így lecserélték a teljes családot egy másikra. Szerintem ezzel még nem is volna baj, de sajnos elhagyták a karácsonyi környezetet is, az új betörők ripacsok lettek, valamint az új kissrác képességeit is túlzásba vitték, még Kevinhez képest is. Olyan kütyüket kezel, amikről 1997-ben szerintem egy 8 éves nem is tudta, hogy léteznek...
- A borzalmas negyedik rész újra visszahozza McCallisteréket új színészekkel, és Marvot is - szintén új arccal, Daniel Stern ugyanis azonnal elutasította a felkérést, hogy ebben szerepeljen.
- Az ötödik részt viszont ajánlom egyszeri megtekintésre, szerintem aranyos és az előzőekhez képest újszerű is. Persze nem lehet egy lapon említeni az első kettővel, de a többinél jobb!

100%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3714548780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása