Bali Film

Túlélni a karácsonyt

Surviving Christmas (2004)

2018. december 07. - zhwriter

Úgy emlékszem, anno Ben Affleck ezzel a filmmel szerette volna komikusi irányba terelni karrierjét. Nem igazán sikerült, de talán nem is baj, hiszen azóta pl. rendezőként több elismert filmet is készített. A vígjátékok viszont, úgy tűnik, nem neki valók. Legalábbis ezt éreztem a Túlélni a karácsonyt című film megtekintése közben.

Kicsit, mintha mindenki máshogy értelmezte volna a címet: Túlélni a karácsonyi film forgatását. A történet szerint Affleck egy gazdag, de hidegszívű ember, akit nem érdekel a család. Illetve, ahogy látjuk, a saját családja nem érdekli. Valamiért titokban marad a film kétharmadáig, hogy mi ennek az oka, de nem árulom el, hátha megnézitek.

A kétharmadnál amúgy, miután végigszenvedtük az első óra viszontagságait, hirtelen megváltozik az egész film és jóval értelmesebb lesz, mint előtte. Úgyhogy ez az utolsó fél óra jelentősen feltornászta az értékelésemet.
Közben főszereplőnk kibérel magának egy családot karácsonyra, hogy visszahozza gyermekkora karácsonyait (aztán kiderül, hogy ez nem is egészen így van).

Ben Affleck amúgy ripacskodik, állandóan túlzásokba esik, valahogy nem találja azt a módszert, amivel hihetővé válna a karaktere. James Gandolfini viszont, a "vásárolt apa" szerepében a film fénypontja, jók a reakciói, ahol kell, vicces, ahol kell, drámai a játéka. Catherine O'Hara jól eljátssza a "csak legyen már vége" attitűdöt, sokszor a néző is egyet ért vele... :) Christina Applegate karaktere viszont a kezdeti utálatosság után hirtelen változik meg, dramaturgiából egyes részemről. Később olvastam, hogy befejezetlen forgatókönyv nélkül forgattak, ami tényleg meglátszik a végeredményen.
Még egy pozitívumot azért leírok: Tata karaktere a legtöbb poén forrása, Affleck baromságait is többé-kevésbé jól ellensúlyozta nekem.

Összességében, sok-sok karácsonyi film van, ami érdemesebb választás az ünnepi készülődés közepette. Azért nem a legrosszabb, ahogy említettem, az utolsó fél óra felhozta legalább 20%-al a véleményemet:

50%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3914451644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása