Bali Film

Kettős kockázat

Double Jeopardy (1999)

2018. január 29. - zhwriter

Ártatlanul elítélt főhős? Pipa. Megszökik az őrizetből? Pipa. Tommy Lee Jones üldözi? Szintén pipa. Akkor ez hogyhogy nem A szökevény 3?

A szökevény első részénél tudtuk, hogy Harrison Ford ártatlan, a második résznél egy darabing nem tudhattuk, hogy Wesley Snipes bűnös-e. Ezúttal szintén tudjuk, hogy Ashley Judd karakterét ártatlanul ítélték el. Sőt...
Kis spoiler következik, hogy tovább ugorhassunk, a film harmadánál ugyanis kiderül, hogy meg sem történt a gyilkosság, amiért a nőt elítélték. De (a film szerint) a címbéli kettős kockázat jogi kiskapu miatt, ha leülte a büntetését, nyugodtan megölheti a férjét, mert kétszer nem lehet ugyanazért elítélni. Ez igazából úgy van, hogy ugyanazért a bűncselekményért nem. De ha legközelebb odamegy, hogy megölje, az már egy másik cselekmény lesz, ugyanúgy elítélhetik. Itt tehát csal a film, az izgalmas alaphelyzet végett, de fogadjuk el, hogy így van, ahogy a történet állítja, mert ettől lesz értelme az egésznek.

Tommy Lee Jones ezúttal nem a szuperokos és halványan humoros Sam Gerard karaktert játssza, itt egy lecsúszott, csalódott ember, aki azért az igazságban még mindig hisz. Igazából simán meg lehetett volna írni harmadik résznek is, de így külön filmként legalább dupla annyi pénzt hozott, mint az Életre-halálra. Persze erről most csak én elmélkedem, hiszen szó sincs arról, hogy A szökevény folytatásának szánták, legalábbis nem találtam erről semmi írást. Ja, és nem Jones az egyetlen, aki szerepet ismétel, Bruce Greenwood is már eljátszotta egyszer, hogy megrendezi a halálát és a nőjére keni, a Bitter Vengeance című 1994-es tévéfilmben.

Egyszóval, ez egy ötletes alaptörténetű, többé-kevésbé izgalmas film, ahol a főhős szinte mindig egy lépéssel előrébb jár, mint az üldözője.

70%

Kapcsolódó filmek:
- A szökevény
- Életre-halálra

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8513614757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása