Bali Film

Hull a pelyhes

Jingle All the Way (1996)

2017. december 07. - zhwriter

Arnie az utolsó utáni pillanatban kezdi el keresni kisfiának a hőn áhított Turbo Man babát karácsonyi ajándék gyanánt. A filmnek Roger Ebert kritikus felrótta, hogy materializálja a karácsonyt. Ez így is van, és emiatt kicsit egysíkúvá is válik.

Szegény kis Jamie egész filmen át várja, hogy megjöjjön az apukája, míg őt egyre jobban betemeti a kért játékbaba utáni hajsza - ahelyett, hogy a családjával lenne. Persze a végén megvan a nagy tanulság, jöhet a gyors összeborulás, aztán villámgyorsan vége is az egésznek, 79 percnél. Kicsit összecsapottnak éreztem, még szerencse, hogy a stáblista után van még egy kiegészítő jelenet.

Schwarzenegger már 4. vígjátéki főszerepében játszik, de a film megtekintése közben ez nem látszott rajta, én úgy láttam, hogy kicsit túljátssza a szerepét. Ellenlábasát, a hasonló cipőben járó másik apukát Sinbad, a népszerű stand-upos játssza. A mellékszereplőket érdekesebbnek láttam a filmben, pl. James Belushit, aki egy csaló Mikulást alakít. Az egyik jelenetben még Verne Troyer (azaz Kicsi Én az Austin Powers-filmekből) is feltűnik Mikulásként. Valamint Chris Parnell, a későbbi SNL-es, egy elég tenyérbemászó szerepben.

Ha már tenyérbemászó, akkor említsük meg a szomszéd apukát, aki a remek Phil Hartman játszik. Amikor először láttam a filmet, nagyon unszimpatikus figura volt. Persze most is az, de mivel azóta már láttam Hartman SNL-es munkásságában, milyen sokoldalú komikus volt. Az SNL-ben megszámlálhatatlan karaktert hozott 8 évad alatt, nekem általában a sunyi mosolyú, a nézővel összekacsintós típusú figura ugrik be először róla. Érdekes, hogy a mozifilmekben inkább a "gonosz" szerepeket kapta, legalábbis most jelen filmen kívül még a Bilko főtörzs ugrik be, na ott aztán tömény rosszindulat volt a karaktere. Persze, ha legközelebb azt a filmet is újranézem, ott is viccesebbnek fogom látni.

Vissza a Hull a pelyhes!-hez: a film végén szerintem nagyon elvetették a sulykot a jet packos jelenettel. Onnan kezdve délelőtti mesévé válik a történet és le is ront az értékéből. Persze azért alapjában véve nem egy rossz film, inkább közepes, de főleg a karácsony és a remek mellékszereplők miatt.

Még meg kell említenem a szintén remek Robert Conradot, ő alakítja a filmben a fel-felbukkanó morcos rendőrt, aki mindig pórul jár, kedves kis poénok közepette. Róla egy tök jó anekdota: ő volt az 1960-as években a Wild Wild West című TV sorozat főszereplője. Amikor a sorozatból 1999-ben Will Smith főszereplésével mozifilmet forgattak, nem volt hajlandó szerepelni benne a forgatókönyv elolvasása után. Miután bemutatták a filmet, több Arany Málna díjat is kapott, amelyekből hármat a filmben nem is szereplő Conrad vett át, ez elég laza húzás, és persze stílusos tiltakozás is.

50%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1913453403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása