Bali Film

Nászok ásza

The Wedding Singer (1998)

2018. január 05. - zhwriter

Azon gondolkoztam Adam Sandler korai vígjátékát nézve, hogy vajon Stohl András magyar hangja teszi-e, de mintha kicsit kevésbé lenne komolytalan, mint későbbi filmjei. Ezután jött a nagy siker A vizesnyolcassal, de a komikus már itt is jelentős rajongótáborral rendelkezett Amerikában, köszönhetően az SNL-es éveknek és első filmjeinek, főleg a Billy Madisonnak.

Érdekes, hogy a film másik főszereplőjével, Drew Barrymore-ral még két másik, egyre komolytalanabb romantikus vígjátékot készítettek: Az 50 első randi, Kavarás (erről énekelnek is egy duettet a Tonight Show-ban). Én mindhármat szeretem, illetve alapvetően a Sandler-rajongótáborba tartozom. A vígjátékait elnézve szembetűnő, hogy főleg két karakterrel játszik bennük: az egyik az itt is látható, szimpatikus, normális srác, a másik a beszédhibás, szimpatikus, nem feltétlenül normális srác. Mindkettőnek a film végére - néhány rossz esemény után - jobbra fordulnak a dolgai, összejön vele a lány, az emberek drukkolnak neki, happy end, katarzis, és én ettől jól érzem magam. Plusz, a kötelező elem, hogy a mellékszereplők abszurd (néhol idióta) módon viselkednek, néha már kinézetük is hajmeresztő. Itt Steve Buscemi alakítja a később általában Nick Swardsonra osztott "irritáló ismerős" szerepet, de persze vicces, szimpatikus módon. Az abszurd csapat pedig - többek között - a teljes 9-es asztal a félresikerült esküvő jelenetéből.

Szerintem ez alapvetően egy kedves romantikus történet, néhol persze kiszámítható csavarokkal, de amíg a nő aranyos, a férfi szimpatikus, a poénok jók, minden meg van bocsátva.
A 80-as évek felidézése pedig egészen remekül sikerült, az olyan egészen kis jelentőségű dolgokban is, mint amikor a rádióban felhangzik a New Coke kritikája; vagy akár a Miami Vice poénok, a hajak, a zenék stb.

A szinkronra visszatérve, Stohl a sok Csőre Gábor szinkron után (illetve, időrendben előttük) először furcsa hangzású lehet Adam Sandler szájából, de szerintem jól passzol hozzá, főleg a "hirtelen ordítós" részeknél hozza jól az eredetit. Viszont Bíró Anikó szerintem nem volt jó választás Drew Barrymore-ra.
Az ő karaktere amúgy néha már kicsit zavaróan naív, de mint mondtam, minden meg van bocsátva :)

80%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8513552849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása