Bali Film

Halloween: Az átok beteljesül

Halloween: The Curse of Michael Myers (1995)

2017. november 19. - zhwriter

Anno talán ez volt az első film, amit tizenévesen láttam a sorozatból, nagyjából tetszett is, mert 60%-ra értékeltem. Most, közel 20 évvel később újranézve ezt jelentősen lerontottam. Azóta ugyanis szerencsére sikerült megnézni a többi Halloween epizódot, így az újdonság ereje már nem nyomott annyit a latban, inkább a történet hiányosságai és a megvalósítás hibái kerültek előtérbe.

A 4. résszel elindított történetvonal csúcsosodik ki a 6. részben: a kis Jamie, Michael unokahúga immár fiatal felnőtt lett, aki Michaeltől (!) szül gyereket, az újszülött ráadásul rögtön van vagy 4 hónapos, ránézésre. Annyi spoiler hadd legyen, hogy Jamie nem sokáig szerepel a filmben, nem is ugyanaz játssza, mint az előzőekben (ebben egy fizetésbeli vita játszott szerepet). Egy buszállomáson gyorsan elrejti a babát, akit másnap a film egyik főszereplője, Tommy (Paul Rudd) megtalál. Milyen érdekes, hogy ilyen sokáig senki nem vette észre a síró babát, aki egész éjjel nem is evett, de él és virul. Ráadásul a Jamie által húzott vércsík sem tűnt fel senkinek az állomáson. Nyilván Haddonfield környékén csukott szemmel járnak az emberek - valószínűleg ők a film célközönsége is, hátha nem tűnnek fel az ordító hibák. :)

Tommy egyébként a sorozat 1. részéből tér vissza: ő volt az egyik kisgyerek, akire Laurie Strode vigyázott. Azóta Myers-megszállott, mindent tud róla és a vele kapcsolatos eseméynekről. Ahogy a forgatókönyvíró is, aki az 5. rész akkor megmagyarázhatatlannak tűnő, Michaelt védő fekete kabátos emberéről is lerántja a leplet. Ügyes ötlet az okkultista szekta behozása a történetbe, ez egy új irány a sorozatnak, ugyanakkor nem terelte (volna) feltétlenül jó irányba  a sorozatot, és ez az eredeti befejezésből látszik igazán, ahol Michaelt már olyan szinten tudják irányítani, ami "méltatlan" hozzá: ez már nem egy klasszikus slasher történet.

A tesztközönségnek azonban nem tetszett a szektás Michael, így rengeteg újraforgatott jelenettel jelentősen megváltoztatták a film tónusát. Sajnos ezt már a sorozat Dr. Loomisa, Donald Pleasence már nem érhette meg, ezért a vele forgatott jelenetekből ollóztak ki ezt-azt, egyébként szerintem ügyesen, ezt a két befejezés összehasonlításakor állapítottam meg. Ugyanakkor sajnos így a finálé elég összecsapott lett. Az egyéb jelenetekhez hozzátett plusz brutalitás pedig talán túlzás: a Donald Trumpra kicsit hasonlító gonosz apafigura halálakor pl. egyenesen vicces a feje szétrobbantása...

A hatodik Halloweent egyszer meg lehet nézni, de nem tartogat sok kellemesen borzongató percet, mint akár az előző folytatások tették. Nem mondom, hogy ez a legrosszabb rész a sorozatból, mert a 8-ast sem láttam már vagy 15 éve, de az utolsó kettőben számomra biztosan benne van.

20%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3713310911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása