Bali Film

Kedvencek temetője II

Pet Sematary II (1992)

2019. október 03. - zhwriter

Vajon hogyan tudnak folytatni egy olyan történetet, amelynek előzménye egy híres író bestsellere volt, de ő az új film munkálataiba már nem kapcsolódott bele? Kb. remake-elik az első részt, némi változtatással. Nézzük csak!

Az első Kedvencek temetőjében egy macskát temetnek el először, itt egy kutyát. Majd egy emberen is kipróbálják a feltámasztást, ott egy kisfiú volt, itt egy felnőtt férfi. Na de természetesen a folytatásnak mindig többnek, nagyobbnak kell lennie, így nem állnak meg két zombinál. Ráadásul a 3. és 4. feltámasztást már a 2. feltámasztott végzi el. Micsoda csavaros sztori!

Amúgy maga a film egész jól indul, mondjuk a legeleje nem tetszett, de úgy a második jelenettől a feléig még egész vállalhatónak éreztem. Egy fiúnak meghal a filmsztár anyja, ezért az elvált apához költözik, pontosabban vele együtt egy új kisvárosba. Azt még nem is sejtik, hogy van itt egy varázslatos indián temető, de a néző ezt pontosan tudja. Ezért meglepetés nemigen várható, maximum a kivitelezésben, de ott sajnos inkább a negatív irányban sülnek el a dolgok. Próbálták igen brutálisra venni a dolgokat, szerintem ez inkább gusztustalan lett, de mindenki döntse el maga. Annak idején úgy emlegették ezt a filmet, hogy "amelyikben a motorral átmennek a gyerek arcán". Szóval a túltolt brutalitás emlékezetes is lehet, már aki érdekesnek találja. Én jobban örültem volna egy jó sztorinak, jobb színészekkel.

Mondjuk Edward Furlong a film első felében jól hozza a megtört, szomorú főszereplőt. De aztán, ahogy a pár hete halott anyját feltámasztják (és logikátlanul az ép testét is visszanyeri), onnan már ő is átvált kattantba, ami úgy néz ki, mintha szintén zombi lenne. Legalább nem lóg ki a sorból. Ez Bill Murraynek is bevált egy darabig a Zombieland-ben...

Anthony Edwards közepesen ismert arc volt már akkor is (a Vészhelyzet előttről beszélünk), itt is jól hozza a szimpatikus figurát, aki a földön jár és nem kér ebből az egészből. Örültem, hogy felismertem Jared Rushtont, ő a Drágám, a kölykök összementek!-ben a kisebbik szomszéd srácot alakította, itt pedig a főszereplő ellenlábasát, egy bully-t, aki indokok nélkül kötekedik főhősünkkel, és egyre durvábban.

A színészek közül a legrosszabb, aki szerintem elrontja az egész "mókát", az a főszereplő haverjának a nevelőapját játszó Clancy Brown, aki külsőre a tipikus antagonista, jól is áll neki ez a szerep is, a brutális nevelőapa, akitől félnek a gyerekek. Egészen addig jó is, amíg fel nem támasztják. Onnan kezdve viszont már nem a zombit láttam benne, hanem egy részeg redneck-et, aki vigyorogva akarja lemészárolni a szomszédságot. Már az a jelenet is nevetséges, amelyben először visszatér a halála után. Pedig pont, hogy félelmetesnek kellene lennie, de mondjuk ez a rendezés hibája is. Itt van a film legjobb (akaratlan?) poénja is, amikor a fiának azt mondja, elmegy fürdeni. Elindul felfelé a lépcsőn és pár lépés után lehuppan, mint aki tényleg egy átvedelt buliról jönne haza és nem a sírból.

Szóval a film második fele eléggé elrontja az elsőt, a végén pedig kicsit összecsapottnak éreztem, hogy a sok zaklatottság után, hirtelen megoldódik minden és a túlélők boldogan mosolyogva hagyják ott a kisvárost, hogy átadják a helyüket a következő rész mit sem sejtő odaköltözőinek... ja nem, hiszen a második rész megbukott. De legalább a 27 évvel későbbi remake-je az eredeti könyvnek jó lett.

Még egy érdekesség, ilyet még sehol nem láttam: a stáblista előtti pillanatokban kill count-ot tart a film, megmutatja flashback-ekben azokat a szereplőket, akik meghaltak a történet során. Fura megoldás.

40%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1715191490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása