Bali Film

Kölcsönlakás

(2019)

2019. február 16. - zhwriter

Dobó Kata első rendezése ugyanannak az írónak egy színdarabjából készült, mint anno első filmje, A miniszter félrelép. (A forgatókönyvet pedig az Üvegtigris filmek írója jegyzi.) A rendező amúgy játszott is ebben a darabban, még a színpadon, ám a filmváltozatban nem bújt ki a kamera mögül. Kivéve egy mosolyt a stáblista alatt futó videoklip végén. Én amúgy simán megjátszottam volna a helyében, hogy abban a jelenetben, ahol az egyik főszereplő, Henrik random nőket szólít le az utcán (egy prostit keresve), az egyik szereplő ő maga legyen, mármint Kata. Még egy olyan poént is megereszthetett volna, hogy: "Mit képzel? Velem senki nem lépett még félre..."

A film amúgy nagyon jó lett, és ezt hangsúlyoznom kell, hiszen, ahogy látom, ömlenek a negatív kritikák, pedig ez szerintem egy jó kis szórakoztató mozi. Én ugyan az eredeti darabot nem láttam, de az biztos, hogy valamennyire különböznie kell tőle, hiszen itt nem csak egy helyszínen játszódnak az események. Igaz, nem sok külső helyszín van, így e tekintetben gondolom, nem távolodik el az eredetitől annyira, mint pl. az 1991-es Oscar adaptáció Stallonéval. (Összehasonlítva mondjuk az 1967-es változattal, amelyben azt a színdarabot amúgy is játszó Louis de Funès volt a főszereplő.)

Már a főcím nagyon jópofa, egy hangulatos, képregényt lapozgató animációt raktak össze, melyben bemutatják Budapest fő nevezetességeit is. Később a filmben ezekből már nemigen látunk semmit, de nem is tartozna hozzá ehhez a történethez. Ganxsta Zolee amúgy kapott itt egy aranyos poént a neve kiírásakor.
És, ha már a főcímről is megemlékeztem, akkor szót kell ejteni a stáblistáról is, ahol egy komplett videoklipet látunk, melyben a főszereplők énekelnek, és úgy tűnik, mintha kicsit a történet továbbvitele lenne. Kicsit pedig bulizás, bár nekem nem tetszett a zene hangszerelése, lehetett volna modernebb is, viszont nagyon fülbemászó, utána még dúdolgattam egy darabig. (Amúgy többedmagukkal a Spáh ikrek készítették.)

A történet egy nagy bohózat, ahol minden összekeveredik, és a nézőn kívül csak egy karakter van, aki végig tudja, hogy mi miért történik - közben a felénél már ketten is lesznek, de ez nem sokat javít a helyzetükön. A film első része, a rákészülés közben végig azon vigyorogtam, hogy mi lesz ebből? Aztán a következő jelenetben még jobban: na és ebből mi lesz?... Ezek után az esti részekben a kalamajka csak fokozódott, hogy aztán egyesek jelleme megváltozzon, ahogy ez már lenni szokott.

A színészek mind-mind tökéletes választosáok, remek volt a casting! Mindenki jól hozza a karaktert, a macsó, a szervező, a parás, a piperkőc, a buta nyomulós, valamint, a szerintem legösszetettebb karakter mind közül, a féltékeny feleség, aki bosszúból vissza akarja csalni a férjét, de a történetben több változáson is keresztülmegy.
A piperkőc szerepében amúgy Szabó Simon, illetve az elvont különc írónő szerepében Oroszlán Szonja teljesen eltérőt játszhatnak a megszokott karaktereikhez képest, ezért pláne lubickolnak a szerepükben. De rosszat egyik színészről sem tudnék mondani, mindenki jól hozza, amit kell.

Aki szereti a "tévedések vígjátéka" típusú bohózatokat, az mindenképpen nézze meg, jól fog szórakozni!

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr314631224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása