Bali Film

Életre-halálra

U.S. Marshals (1998)

2018. január 24. - zhwriter

A szökevény második része tulajdonképpen spin-off, mert nem a főszereplő sztoriját viszi tovább, hanem a film fő mellékszereplőjét, Sam Gerardot helyezi egy másik történetbe, ahol már főszereplővé léphet elő. Habár szerintem az első részben is már jobban tekinthettük másodrendű főszereplőnek, de Tommy Lee Jones a legjobb mellékszereplő kategóriájában nyerte el érte az Oscar-díjat, így hát fogadjuk el a mellék-titulust.

Gerard csapata is visszatér és itt nagyobb szerephez is jutnak, mint az előzményekben. Egy szökevényt keresnek ismét, a csavar azonban az, hogy ezúttal a néző sem tudja meg az elején, hogy ártatlan-e a Wesley Snipes által játszott Mark Sheridan. Ez plusz izgalmat ad a cselekménynek, habár a film fele táján, amikor már feloldódni látszott a rejtély, azt hittem, lassan jön a finálé, de csak tovább húzták újabb menekülésekkel és csavarokkal a filmet. Ez mondjuk nem volt nagy gond, igazából most másodszorra jobban is tetszett a film, mint anno a moziban, akkor csak 60%-ra értékeltem.

Egy "nagy" csavar van a sztoriban, de sajnos elég hamar rájön az ember, igazából már majdnem az elején. EZt leszámítva azonban, jól lett megírva a sztori, jók a helyszínek, mind a mocsaras-erdős résznél, mind a New York-iaknál. A film fő komikus pillanatait - Sam szokásos beszólásain kívül - ezúttal főleg a Joe Pantoliano alakította, szintén visszatérő rendőrbíró hozta. Ő egyébként úgy volt, hogy meghal az első részben, amikor eltalálja a fejét a fináléban egy nagy vas, de addig lobbizott, hogy mégis túlélte a karaktere, hátha visszatérhet egy esetleges folytatásban. Így is lett.

Az egyik legjobb mutatvány a filmben, amikor Mark ráugrik fentről egy mozgó vonatra. Persze, elcsépelt, láttunk már többször hasonlót, de ezt itt tényleg megcsinálta egy kaszkadőr. Amit viszont Tommy Lee Jones saját maga hajtott végre, az a mozgó autó leintése, amikor majdnem elütik és fel kell ugrania a motorháztetőre. Ez szerintem életszerű volt, sokkal jobb, mintha pont előtte le tud fékezni. Amúgy ezt sosem értettem a filmekben: valaki lejegyzi, hogy elvették egy civil kocsiját? És a rendőrség majd fizeti az autó javítási költségeit a fazonnak? Na ezt már sosem mutatják... :)

Jó film, ajánlani tudom mindenkinek, akár így magában is, de szórakoztatóbb az első rész után megnézni, mert már ismerősek lesznek a szereplők. Persze az óhatatlan összehasonlításban azért A szökevény nyer, legalábbis nálam.

80%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3313600601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása