Bali Film

A szökevény

The Fugitive (1993)

2018. január 18. - zhwriter

Érdekes megvizsgálni a film előéletét, ugyanis egy rendkívül sikeres tévésorozat alapján készült. A 60-as években 4 évadon át menekült az eredeti Dr. Richard Kimble, az elején még fekete-fehérben, csak az utolsó évadban volt színesben. A legérdekesebb a sorozatban számomra maga a finálé: az utolsó dupla rész premierjével 4 hónapig váratták a nézőket. Áprilistól augusztusig. Ez olyan, mintha egy sorozat csak az utolsó két részre térne vissza a következő évadra. A felfokozott várakozásnak meg is lett az eredménye: a legutolsó rész a maga idejében minden idők legnézettebb tévésorozat epizódja volt, az éppen tévézők 72 (!!!!) százaléka nézte. Ezt döntötte meg 1980-ban a Dallas az emlékezetes "Ki lőtte le Jockey-t?" résszel, majd a M*A*S*H sorozat fináléja.

De vissza a mozifilm változathoz. 1993, a CGI robbanás küszöbén - itt még nem rajzolták meg a robbanásokat, minden ízig-vérig eredeti. A film elején látható vonatbalesetet is eredetiben forgatták; csak egy esély volt megcsinálni, szerintem tökéletesen jól is sikerült. A mai napig egyébként ott vannak a helyszínen a filmben szétroncsolt járművek, meg is tekinthetőek Észak-Karolina államban.

A látványra tehát nincs panasz, de az izgalmakra sem, a sztori feszes, jó ütemű, ebben az is segített, hogy a Julianne Moore-ral már leforgatott romantikus szálat (!) végül kihagyták a kész műből. Izgalmas a menekülő doki nyomozása, ráadásul olyan helyszínekre megy, ahol villámgyorsan felismerhetik - ez kicsit furcsa is, hogy nem történik meg gyakran -, pedig nem sokat változtat a külsején. Az elején amúgy szakállas Harrison Ford, így más filmben talán nem láthattuk, én legalábbis nem emlékszem rá.

Tommy Lee Jones remek a dokira vadászó vizsgálóbíró szerepében. Annyira, hogy Oscar-díjat is nyert érte. Ha már ennyire bejött neki ez a típusú karakter, akkor már eljátszotta még legalább három filmben, és ezekből csak egy volt A szökevény folytatása. A másik kettő, amire gondoltam: Kettős kockázat, Veszett vad. Persze, nem pont ugyanilyenek, de ezek is menekülős-üldözős filmek, és naná, hogy Jones az üldöző.

Mindent egybevetve, remek film, 25 év után is, nekem nagyon tetszik.

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr713586899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása