Bali Film

Támadás a Fehér Ház ellen

Olympus Has Fallen (2013)

2018. január 13. - zhwriter

Szerintem ez a film maga a nagy közhely. Az elején a Célkeresztben jutott eszembe, majd a bukott testőr megmenti az elnököt sztori átcsap Die Hardba. Vicces volt, ahogy egymás között idézgettük, hogy ez most éppen melyik jelenet a Die Hard 1-ből. Persze, ha már inspirációt merítünk, akkor a legjobb alapanyagból kell, és ez most így is van.

Gerard Butler akcióhőse inkább a Die Hard 5-ös John McClane-re emlékeztet, látszólag sebezhető, de a nagy esések közepette is mindig újult erővel felkel és elintéz mindenkit. Ami nagyon jó volt benne, hogy laza, jó dumái vannak (általában). Ráadásul megadja a nézőnek az elégtételt a rosszak rossz cselekedeteiért, hiszen néha elég brutálisan küldi át a másvilágra ellenfeleit.

Ahogy említettem, a Die Hard-szituáció mindig hálás alapanyag. Elég csak a többi hasonló túszmentős filmekre gondolni (Cliffhanger, Úszó/Száguldó erőd, stb.). Még az olyan, amúgy középszerű vígjátékot is fel tudja dobni, mint A pláza ásza. Itt most grandiózusabb a helyszín, bár a fény hiánya miatt szinte végig sötétben játszódik, ami nem tetszett. Persze csak egy hős mentheti meg az elnököt (sőt egész Amerikát), hiszen hiába a nagy apparátus, a rosszak minden testőrt lelőnek, minden technikát túlszárnyalnak, minden "szupertitkos" amerikai védelmi programot ismernek, vezetőjük pedig hiába a világ egyik legismertebb terroristája, ez valahogy senkinek nem tűnik fel a Védelmi Minisztériumban, csak amikor az egyik rosszfiú elárulja a főnök nevét.

A Pentagon emberei amúgy itt is ugyanolyan tökhülyék, mint bármelyik másik akciófilmben, hirtelen az Úszó erőd jutott eszembe, ahol semmit nem tudnak kitalálni, mindent az egyszemélyes hadsereg főhős talál ki és intéz el. A film végén ujjonganak és tapsolnak, hogy juj de jó, sikerült. Itt ugyanez a helyzet, habár néha mond pár jó tanácsot főhősünknek a Morgan Freeman játszotta házelnök is. Ja igen, és van egy figura köztük, aki vicces arccal aggódja végig az egész filmet, de még a végén a megoldás után is hasonló képet vág.

Összegezve, a túszmentős die hardos alaphelyzet izgalmas filmet eredményez, laza főhőssel, csak számomra valahogy nem sikerült feldobni az egészet. Anno 70%-ra értékeltem a filmet, most kicsit lerontom:

60%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2913571013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása