Bali Film

Rémecskék

Critters (1986)

2024. január 05. - Bali Wolf

 

undefined

Íme, a szegény ember Szörnyecskékje. Jé, régen még mennyi haja volt Billy Zane-nek!

1984-ben óriási siker lett a Szörnyecskék, készült is néhány koppintása. A Rémecskék mondjuk a C kategória, majd utána következnek a Hamikák és a Vérszomjas szörnyecskék a ki tudja, milyen betűjelű (ZS?) kategóriájukkal...
(Azért hozzá kell tennem, hogy a Rémecskék író-rendezőjének elmondása szerint már jóval a Szörnyecskék előtt elkezdtek dolgozni ezen a filmen, de nem tudom nem úgy nézni, mint annak egy másik változatát.)

Ez a film elvileg egy horror-vígjáték, de mai szemmel nézve már inkább paródiának tűnik. Nálam nem működik a nosztalgiafaktor, én ugyanis nem láttam a nyolcvanas években ezt a filmet (csak egyszer a 2000-esekben), pedig el tudom képzelni, hogy egy agyonmásolt osztrák videotékás kazettára rávett magyar narrátor dörmöghette végig a filmet, még illene is hozzá. Amúgy van narrátor, mégpedig Mohai Gábor, egykori TV-bemondó. A feladata, hogy az angolul kiírt "rémecskék"-párbeszédet lefordítsa. Ő is érezte, mennyire komolytalan ez a film, ezért ehhez való hanglejtéssel mondja ezeket a mondatokat. Ezek a jelenetek lehettek azok, amelyeket valóban poénnak szántak. Sajnos nagyon gagyik, mai szemmel nézve igazán nevetséges, ahogy kinéznek ezek az űrlények, meg ahogy viselkednek is.

A sztori középpontjában amúgy egy család áll, az ő vonalukat viszont érdekesnek találtam, pedig csak a férfi szereplők vannak valamelyest kiszínezve, a nőknek sajnos többnyire csak sikoltozást írtak, legalábbis ennyire emlékszem a film megtekintése után. A női főszereplő amúgy Dee Wallace, aki már az E.T-ben is az édesanyát alakította. Amúgy E.T. is szerepel a filmben, plüss figuraként. Meg is kérdezi tőle az egyik critter (rémecske), hogy honnan jöttél? Aztán megeszi.

Billy Zane a család nagylányának barátját játssza, spoiler: elég hamar megeszik őt is. A kisfiú az igazi hős a filmben, halált megvető bátorsággal lopózik a sötétben a bringájáért, hogy segítséget kérhessen, vagy megy vissza az űrlényektől hemzsegő házba a macskájáért (ezt is láttam már több filmben, bár azok ezen alkotás után készültek!).

Van két fejvadász figura is, akik szintén földönkívüliek, valami gagyi világítós zöld fejük van, csak képesek emberi alakot ölteni. Ez ötletes volt, mert az egyikük egy, a TV-ben látott popsztár arcát veszi fel, a másikuk pedig egyszer a plébánosét, de végülis a kisváros csodabogarának arcánál marad. Ő az a figura, akinek senki sem hisz, pedig már régen megmondta, hogy jönnek az ufók. Minden ilyen filmbe kell egy ilyen. A sheriff szerepében pedig a "melyik is filmben láttam őt?" érzést generáló remek karakterszínész, M. Emmet Walsh. Nekem pl. a Kelekótya karácsonyból volt ismerős.

A készítők listáján megtalálhatjuk William Hanna nevét is. Igen, ez az a Hanna, a Hanna-Barberából! A Tom & Jerry sorozatban hallott sikolyait módosították ehhez a filmhez, és a 2-3. részhez is. Vicces, hogy míg a  sokkal sikeresebb Szörnyecskékből csak 2 rész készült, ebből összesen 4, valamint egy TV-sorozat és egy reboot film is. Érdekesség, hogy a tini Leonardo DiCaprio a Rémecskék 3 egyik szereplője.

A nyolcvanas évek-feeling és a kisvárosi helyszín, a gyorsan lefolyó cselekény, valamint a film rövidsége (78 perc) is pozitívum. A helyszín a 2. részben is maradt a kisváros (még néhány főszereplő is visszatér), a 3-ban nagyváros, a 4-ben pedig egy űrállomás lett.

A legjobb viszont ebben a filmben a díszdobozos DVD csomagolása, amit annak idején nagyon nézegettem a boltban, jópofa szőrmés volt.

50%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9718295781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása