Bali Film

Twister

Twister (1996)

2018. július 22. - zhwriter

Kb 20 év telt el, mire újra "elém fújta a szél" ezt a katasztrófafilmet. Csak a szálló tehénre emlékeztem már belőle, meg a főszereplő Helen Huntra, akinek a figurája így a filmet újranézve, szerintem kicsit kilóg a többiek közül. Valahogy nem így képzelnék el egy megszállott tudósnőt, ráadásul a hosszú hajába mindig belekap a szél. Mondjuk szerethető főhősnek kicsit néha túl idegesítő szegény.

Nem is emlékeztem rá, hogy mekkora sztárparádé a film. Bill Paxton játssza a válófélben lévő férjet, akiről az első másodpercben megmondjuk, hogy a végén újra összejön volt feleségével. Körülbelül olyan magabiztosságal állítottam ezt, ahogy ő maga a filmben a tornádó soron következő irányváltoztatását. Arra is rájöttem előre (már nem emlékeztem rá), hogy ki fognak meghalni.

Meglepetésekben tehát nem túl erős a történet, viszont legalább izgalmas. Nagyon szépen elénk varázsolják a kisvárosok természeti csapásoktól való fenyegetettségét, sőt, magát a tornádót is. 1996-os a CGI, de szerintem majdnem tökéletes. Persze, mindig azt figyeltem, mikor fog kilógni a lóláb, de bele lehet feledkezni, tényleg olyan szerintem, mintha igazi lenne.

Visszatérve a szereplőkre, láthatjuk Philip Seymour Hoffmant, karatkere egy vicces őrültforma, egyfolytában röhögős srác. Ebben a formában mindig, mikor megláttam, csak annyit mondtam: "Kosáreső! :D" (lásd: Derült égből Polly).

Cary Elwes (azaz Robin, a Lakli, lásd Fuszeklik fejedelme) játssza a gonosz konkurens csapat vezetőjét, akinek a szerepe sajnos nem áll túl sokból, mindig irigykedik a "jókra", van, hogy tippeket vár tőlük, de segíteni nekik már nem lenne hajlandó. Az ő csapatából amúgy szinte soha semmit nem látunk, csak azt, hogy szépen sorban mennek az autóikkal, általában mindig rossz felé, hiszen "nem tehetségesek". Annak azonban örültem, hogy megpillantottam közöttük Abraham Benrubit, azaz Jerryt a Vészhelyzetből, avagy Kubiakot a Parker Lewisból. Mondjuk neki szerintem 1 mondatnál több nem jutott a filmben.

Még egy érdekesség: a filmben egy autósmozit vetítés közben letarol a tornádó. 1996. május 24-én az életben is megtörtént egy kanadai kisvárosban, ami ráadásul aznap pont a Twistert vetítette volna. Még szerencse, hogy nem várt a vihar estig, az lett volna aztán a 4D-s mozi... Amúgy mi is pont nagy viharban néztük meg tegnap, így még jobb volt a hatás. :)

Összegezve: izgalmas, gyönyörű szépen megcsinált film a Twister, érdekes alaphelyzettel, de kb. nulla meglepetéssel.

70%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5314128209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása