Bali Film

Mi

Us (2019)

2019. március 25. - zhwriter

- Megyek a moziba!
- És Mit nézel?
- Igen. :)

Ahányszor elsütöttem ezt a viccet a film vetítése előtti napokban, legalább annyiszor meglepett Jordan Peele legújabb horrorja, amely az előzetes alapján számomra még másképpen festett. Egyfajta, a Hívatlanok vagy A bűn éjszakája mintájára készült "megtámadják a házunkat" típusú filmre gondoltam. Csodálkoztam is, hogy az előzetesben látott támadás már a történet egy egészen korai pontján elkezdődik. Akkor vajon mi lesz még a további másfél órában?! Tulajdonképpen csupa meglepetés. Spoiler nélkül persze nehéz írni erről, de természetesen nem árulok el semmilyen csavart.

Abból ugyanis van dögivel, legalábbis én végig úgy néztem, hogy valami teljesen újszerűt látok. Annak ellenére, hogy rengeteg mintából táplálkozott a film. A rendező a szereplőknek ki is adta házi feladatul, hogy nézzék meg azt a 10 horrort, amelyekből elképzelhetik a film leendő hangulatát, a Madaraktól a Valami követig.

Az alapötletet amúgy az Alkonyzóna című tévésorozat egyik része adta, amelyben egy nő meg van győződve arról, hogy a hasonmása át akarja venni az életét. No, itt több mindenkinek is van hasonmása. A színészek remek munkát végeznek, a normál karakterük mellett egy nagyon hátborzongató hasonmás figurát is hoznak.

Ezek a hasonmások a paraság különböző változatait testesítik meg, a kiscsaj például végig vigyorog, még akkor is, amikor elvileg szenvednie kéne. A férfi artikulálatlan hangon ordít, mint egy farkas. A főszereplő hölgy (Lupita Nyong'o) hasonmása viszont beszél - eredetileg gondolom, valami elképesztő furcsa hangon, a magyar szinkronban sajnos ebből egy elsőre vicces hang lett, mintha éppen a wc-n ülve szenvedne szegény... Ez persze nem Pálmai Anna (szinkronhang) hibája, hiszen a szinkronstúdióban nyilván nincs idő kísérletezgetni, azonnal nyomatni kell a hangot - és amúgy remek munkát végzett, csak meg kell szokni ezt a hirtelen váltást.
Néhányan fel is kacagtak a vetítésen, de nem sokáig nevettek, az biztos.

Peele amúgy néha nagyon jó poénokkal oldja a feszkót, a kedvencem egy második klasszikus rapnóta megjelenéséből fakad. Tehát nemcsak az I Got 5 On It csendül fel a kilencvenes évekből. Igaz, utóbbi egy nagyszerűen átdolgozott verzióban is hallható, ami már a trailerben is benne volt.

Van csavar a film végén is, én nem számítottam rá, nézőpartnerem igen, így hát ki-ki döntse el, hogy kiszámítható-e a történet vége. Az biztos, hogy az addigi 100 perc csupa meglepetés.

90%

A bejegyzés trackback címe:

https://balifilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1314716233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása